Verzorgen en opbaren

Algemeen

Voordat de overledene opgebaard wordt, vindt de verzorging plaats. In geval van een thuisopbaring kan deze verzorging thuis plaatsvinden. Een alternatief is de verzorging in de verzorgingskamer van een uitvaartcentrum. We zullen dit te allen tijde met u bespreken, evenals de mogelijkheid om de laatste verzorging, al dan niet begeleid door deskundigen, zelf te doen.

Het is erg belangrijk dat we er alles aan doen om de conditie van een overledene optimaal te houden. Het is dan ook belangrijk dat een overledene gekoeld wordt. Bij een thuisopbaring zullen we hiervoor een koelplaat gebruiken. In uitvaartcentra worden overledenen meestal in een koele ruimte geplaatst.

Sinds 2010 is het wettelijk toegestaan om een zogenaamde lichte balseming (thanatopraxie) toe te passen. Dit is een vorm van tijdelijke conservering die de mogelijkheid biedt om een overledene zonder koeling op te baren.

Echter… ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan nooit de garantie gegeven worden dat het lichaam de tijd goed doorstaat. Het eventueel voortijdig beëindigen van een opbaring, wat gelukkig maar zeer zelden nodig is, is een zeer ingrijpende beslissing die we daarom samen goed zullen bespreken. Uiteindelijk beslist u!

Thuis

In de eigen, vertrouwde omgeving afscheid nemen is mooi. Samen met iedereen die er altijd was, omringd door eigen spulletjes, niet op uur en tijd, de gewone, alledaagse dingen die doorgaan.

Voor vrienden en bekenden is het alsof ze nog even op bezoek komen. Even praten en meeleven met de nabestaanden, samen lachen en samen huilen, samen herinneringen ophalen, misschien al even samen vooruitkijken… en dat allemaal in die zo vertrouwde omgeving.

Uitvaartcentrum

Een uitvaartcentrum is bedoeld voor het verzorgen en opbaren van overledenen. De moderne uitvaartcentra hebben een professionele, maar toch vriendelijke uitstraling en de aandacht van de medewerkers is er op gericht om het toch al zo moeilijke bezoek zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.

Uiteraard zullen wij er bij zijn om u te ontvangen. We kunnen afspraken maken over de bezoektijden voor naaste familie en over bezoekmomenten voor anderen die nog afscheid willen nemen.

In sommige uitvaartcentra is het mogelijk om een kamer te reserveren waar u 24 uur per dag de beschikking over heeft en dus ook 24 uur per dag bij uw dierbare kunt zijn.


  • Deel deze pagina